Ingrediente
3 mere medii - taiate in felii subtiri (mai subtiri de 1mm)
Pentru blat:
32 grame de miez de nuca maruntit
20 grame unt de migdale sau de arahide
10 grame apa
8 grame sirop de curmale
35 grame musli
4 grame suc de lamaie
1/4 lingurite de scortisoara macinata
Ustensile speciale
4 forme mini tarte cu diametrul de 10cm, cu fund detasabil
Mod de preparare
Se amesteca intr-un bol toate ingredientele pentru blat pana se omogenizeaza si se ajunge la consistenta unei paste lipicioase. Amestecul obtinut se imparte in patru parti egale. Se pune cate o parte din cele 4 in fiecare forma de mini tarta. Cu o lingura umezita in apa se intinde amestecul pana formeaza o baza pe fundul fiecarei forme. (doar pe baza nu si pe pereti).
Merele se taie atent, cu un cutit foarte ascutit, in jumatati si se scot samburii si cozile. Apoi se taie jumatatile in multe felii de 1mm sau mai subtiri.
Incepand cu feliile cele mai mari ca suprafata si dinspre rama formei de tarta, sprijinim feliile de peretele ramei, cu muchia rotunda cu coaja in sus, si construim cu rabdare o spirala din felii suprapuse cam 2/3 fiecare peste cea anterioara, pana umplem toata forma. Pe seama ce ne apropiem de centru incepem sa folosim felii cu suprafata mai mica.
Dupa ce meditam un pic si terminam toate 4 tartele, ne bucuram de minunea pe care am facut-o si ne pregatim de partea usoara:
Presaram fiecare mini tarta cu scortisoara si apoi le pensulam petalele din felii de mar cu un amestec de 10 gr de apa si 2gr de sirop de curmale.
Incingem cuptorul la 170 grade cu ventilator si grill-ul de sus pornit.
Asezam in cuptor cele 4 tarte pe un grilaj pe raftul din mijloc si le lasam 25 de minute sau pana se rumenesc. (in unele cuptoare poate dura mai mult)
Apoi ne bucuram de mirosul de mar copt si de viata. 🙂